Sağlıklı bir bağırsak, bağışıklık sistemini güçlendirir, kalp hastalıklarını önler, sinir sistemi ve sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar. Kanser ve diğer otoimmün hastalıkların gelişme şansını azaltır. Dahası, serotoninin (mutluluk hormonu olarak bilinir) yüzde 70’inin bağırsakta yer aldığını belirtmek gerekir. Yani, bağırsaklarınız aynı zamanda ruh halinizi, anksiyetenizi, depresyonunuzu ve davranışınızı da etkiler.
Bağırsakta sindirim, kilo yönetimi ve bağışıklık fonksiyonunda çok önemli bir rol oynayan trilyonlarca mikroorganizma (mantar, virüs ve bakteri) bulunur. Yedikleriniz sadece sizin için değil, aynı zamanda bağırsağınızda yaşayan trilyonlarca bakteri için de besindir. Astım, otizm, irritabl bağırsak sendromu, karaciğer hastalığı, diyabet, Parkinson, kolik ve diğer bazı alerji vakalarını azaltabilirler.
Genel bağırsak sağlığını iyileştirmek için diyet ipuçları
1. Diyetinize fermente yiyecekler ekleyin
Fermente gıdalar, canlı bakteri ve maya olan probiyotikler açısından zengindir. Her gün diyetinize yoğurt, kefir, turşu, miso veya kimchi gibi fermente gıdalar ekleyerek sahip olduğu çok sayıda faydayı elde edebilirsiniz. Daha iyi sindirim işlevlerinden, detoksa ve daha iyi bağışıklığa kadar birçok yararından kısa zamanda faydalanabilirsiniz.
2. İşlenmiş gıda alımını azaltın
Un, şeker, yağ ve diğer paketlenmiş gıda maddeleri gibi işlenmiş ve rafine edilmiş yiyeceklere kesinlikle hayır demelisiniz. Bağırsak mikrobiyotası üzerindeki etkilerinden dolayı kan şekeri seviyenizi etkilerler. Ayrıca, işlenmiş gıdalar ve ilave şeker oranı yüksek bir diyetiniz varsa, mevcut bağırsak bakteri miktarınız azalacaktır. Bu dengesizlik daha fazla şeker isteğine ve dolayısıyla daha fazla hasara yol açacaktır. Bağırsak sağlığını iyileştirmek için işlenmiş gıdaların alımını azaltın.
3. Daha fazla lif tüketin
Lif, meyve ve sebzelerde doğal olarak bulunur. Farklı diyet lifi türleri bakımından zengin bir diyete sahip olmak, çeşitliliği teşvik eder ve prebiyotik adı verilen sindirilemeyen karbonhidratlarla beslenen probiyotik bakterilerin büyümesini uyarır. Daha fazla lif alımı için kuşkonmaz, muz, hindiba, sarımsak, soğan, kepekli tahıllar, baklagiller veya fasulyeleri diyetinize ekleyebilirsiniz.
4. Bitki bazlı bir diyet izleyin
Vejetaryen diyet, obez bireylerde bakterilere neden olan hastalık seviyelerinin azalmasına ve ayrıca kilo, iltihaplanma ve kolesterol seviyelerinin azalmasına neden olabilir. Tam tahıllar, beta glukan gibi sindirilemeyen karbonhidratlara sahiptir. İnce bağırsak tarafından emilmezler ve kalın bağırsağa doğru yol alırlar. Bu aynı zamanda büyümelerini de teşvik eder. Bu nedenle, bitki temelli bir diyete sahip olmak, vücut tarafından sindirilmesi daha kolay olduğu için bağırsak sağlığınızı iyileştirir. Daha fazla yağlı tohum, sızma zeytinyağı, hindistancevizi yağı gibi sağlıklı yağlar, çok çeşitli meyve, sebze ve tahılları tüketebilirsiniz.
5. Polifenol bakımından zengin yiyecekler yiyin
Polifenoller, kan basıncını, iltihaplanmayı, oksidatif stresi ve kolesterol seviyelerini düşürmek gibi sağlık yararları olan bitki bileşikleridir. Yeşil çay, badem, brokoli, yaban mersini, bitter çikolata ve üzüm gibi diyetinize ekleyebileceğiniz birkaç iyi polifenol kaynağı vardır.
6. Aşırı antibiyotik kullanımından kaçının
Antibiyotikler enfeksiyona neden olan bakterileri öldürür, ancak aynı zamanda bağırsaktaki iyi bakterileri de öldürür. Bu nedenle, antibiyotikleri yalnızca kesinlikle gerekli olduğunda alın. Ve onları almayı bıraktığınızda, bağırsak florasını eski haline getirmek için daha fazla probiyotik ve prebiyotik yiyecek tüketin.
Yukarıdaki ipuçları dışında, aldığınız ürünlerin etiketlerini okumak da bağırsak sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Bağırsağınızı hangi yiyecekle beslediğinizi bilmek önemlidir. Ayrıca, meyve aromalı yoğurt gibi daha fazla paketlenmiş yiyecek veya probiyotik almak yerine, çeşitli bakteri türleri için evde lor/kefir hazırlama alışkanlığı edinin. Bunlar dışında, stresinizi ve uykunuzu yönetmek de önemlidir, çünkü bunun bağırsak sağlığı üzerinde derin bir etkisi vardır. Sağlık ve zindelik, bu küçük, bilinçli değişikliklerle ve daha iyi bir yarın için bunlara bağlı kalarak elde edilir.
Dyt. Serkan Sıtkı Şahin